Autoritatea pentru combaterea spălării banilor din Grecia desfășoară o investigație privind transferuri suspecte de bani din străinătate în conturile individuale ale călugărilor de la Muntele Athos.
Sume importante de bani au ajuns în conturile mânăstirilor
O sursă familiară cu acest caz arată că există cel puțin 20 de tranzacții considerate suspecte în ultimele douăsprezece luni și care sunt în curs de investigare de către ofițerii Autorității.
Este vorba despre mișcări de sume mari de bani din bănci și companii de transfer de bani din străinătate, banii ajungând nu în conturile mănăstirilor care în trecutul recent au primit vizite ale unor oficiali ruși de rang înalt, ci în conturile individuale ale călugărilor de la Muntele Athos, potrivit Orthodox Times.
Surse competente explică faptul că tranzacțiile specifice au fost considerate suspecte de către instituțiile de credit din țară, în principal pentru că au implicat transferuri de sume neobișnuit de mari, de zeci sau chiar sute de mii de euro. Într-un caz, suma a depășit un milion de euro, ancheta ducând însă la concluzia că banii erau destinați finanțării unei misiuni în Africa.
Surse familiarizate cu această chestiune confirmă faptul că majoritatea transferurilor de bani care fac obiectul anchetei implică fonduri provenite din Rusia. De asemenea, acestea precizează că banii găsiți depozitați în conturile călugărilor nu provin de la persoane juridice sau fizice pentru care, din februarie anul trecut, au fost puse în aplicare sancțiuni din cauza războiului.
Care ar fi unul din scenariile privind transferul de bani
Unul dintre scenariile luate în calcul este că rușii bogați au ales să își scoată banii din Rusia cu ajutorul călugărilor de pe Muntele Athos pentru a-și salva fondurile în cazul prăbușirii instituțiilor financiare din țara lor sau al confiscării fondurilor de către Kremlin din cauza războiului.
Din același motiv, se spune că mai mulți ruși ar fi avansat sau și-ar fi manifestat interesul de a cumpăra proprietăți imobiliare în Grecia în ultimele luni.
„Nu a apărut nicio dovadă capabilă să confirme pe deplin informațiile care doresc ca aceste tranzacții să facă parte dintr-un efort organizat mai amplu de infiltrare a Rusiei la Muntele Athos”, spune o sursă.
„Acest efort a fost exprimat în principal prin intermediul cercurilor de afaceri și chiar politice”, adaugă el, referindu-se la indicațiile recente ale serviciilor secrete americane cu privire la transferul din Rusia a 300 de milioane de dolari către partide și politicieni începând cu 2014.
În afară de fondurile din Rusia, însă, mai multe dintre depunerile de bani către călugării de la Muntele Athos aflați sub lupa Autorității de combatere a spălării banilor au fost făcute de persoane din țări balcanice, în principal din Serbia, România și Bulgaria.