Germania a confiscat 500.000 de euro de la un român
Anchetatorii de la secția de poliție de frontieră din Passau au descoperit o sumă impresionantă de 500.000 de euro într-o geantă aparținând unui tânăr român de 22 de ani.
Controlul a avut loc miercuri, 26 iunie, în timpul unei verificări de rutină într-un tren în apropiere de Vilshofen.
Polițiștii au oprit trenul în jurul orei 10.30 pentru un control de identitate standard. În timpul verificării, au descoperit suma mare de bani ascunsă în valiza tânărului român, care a declarat că se îndrepta spre Austria.
Descoperirea unei astfel de sume de bani, transportată în numerar, a ridicat imediat suspiciuni.
Confruntat cu întrebările polițiștilor, tânărul a oferit informații contradictorii cu privire la proveniența banilor. El nu a putut furniza documente sau dovezi care să confirme sursa legală a acestora sau dreptul său de proprietate asupra sumei.
Întrucât situația a ridicat suspiciuni de spălare de bani, autoritățile germane au decis confiscarea banilor, în conformitate cu procedurile legale.
Anchetă pentru spălare de bani
După confiscarea banilor, ancheta a fost preluată de Parchetul din Passau și de Inspectoratul Poliției Judiciare din Passau. Tânărul a fost eliberat după încheierea formalităților, însă ancheta pentru suspiciunea de spălare de bani continuă.
Autoritățile germane investighează acum dacă banii au fost obținuți prin activități ilegale sau dacă au fost destinați unor scopuri ilegale.
Spălarea de bani, urmărită în Germania
În Germania, spălarea banilor este urmărită la nivel regional de către birourile procurorilor din landurile respective. În general, investigațiile sunt efectuate de birourile de stat de investigații penale (Landeskriminalämter) și de poliția locală.
În anumite domenii ale criminalității internaționale și grave, Oficiul Federal de Poliție Criminală (Bundeskriminalamt) acționează, de asemenea, ca o agenție de aplicare a legii și investighează pe baza propriilor competențe. În special, Oficiul Federal de Poliție Criminală este competent să investigheze producția și distribuția organizată la nivel internațional de bani falși și infracțiunile conexe, inclusiv spălarea banilor.
În plus, în august 2022, ministrul federal al finanțelor a anunțat crearea unui nou birou federal de poliție judiciară financiară (Bundesfinanzkriminalamt), care în viitor va avea competențe de investigare ca unul dintre cei trei piloni ai autorității federale superioare pentru combaterea criminalității financiare.